Színes diéta - a Feng shui elvei szerint
A feng shui étkezés szerint minden egyes élelmiszer színe hatással van az egészségünkre és a lelki állapotunkra . A sárga színűek segítik az emésztést, a pirosak serkentik a vérkeringést, míg a zöldek jótékony hatással vannak a májra.
Az alábbi fogyókúrát azoknak ajánljuk, akiknek sok idejük, sok pénzük és még több türelmük van ahhoz, hogy kipróbálják. Szép lehet egy sárga terítővel, szalvétákkal és gyertyákkal megterített asztalhoz leülni, és halványsárga tányérokból a sárga szín különféle árnyalataiban pompázó ételeket gyertyafény mellett elfogyasztani. Sajnos, legtöbbünknek valószínűleg se ideje, se kerete nincs arra, hogy mindent pontosan véghezvigyen - gondolunk itt a berendezésre és a hozzávalókra - de azért, legalább a játék kedvéért, érdmes kipróbálni! Minden elszánt szín-diétázónak sok sikert és kitartást kívánunk!
A színes diétának az az elsődleges célja, hogy a karcsúsodni vágyó a korábban megszokottnál jelentősen több gyümölcsöt, zöldséget egyen. A gyümölcsök és a zöldségek általában sok vizet tartalmaznak, ezért alacsony a kalóriaértékük. A színes diéta kíméletes, és fokozatosan apasztja a túlsúlyt. Ami pedig talán még ennél is fontosabb: az eredmény tartós, a leadott kilók nem jönnek vissza. A módszer követése életformának tekinthető. Akinek érzékenyek a belei, csak fokozatosan álljon át a színes diétára, mert a nagy mennyiségű gyümölcs és zöldség magas rosttartalma irritálhatja az emésztőrendszert.
Amikor diétába kezdünk, szervezetünk több káros szabad gyököt termel. Ha nem vigyázunk, hatásukra hamarosan erőtlenné válik testünk, levertek, rosszkedvűek leszünk. Ezen szerencsére egyszerűen lehet változtatni: elegendő antioxidánsról kell gondoskodni, amely leköti a szabad gyököket. A gyümölcsök és zöldségek különösen gazdagok antioxidánsokban. A fogyókúra szempontjából szintén fontos előnyük, hogy a bennük található cellulózrostok nem oldódnak fel az emésztés során, viszont serkentik a bélműködést.
A diéta lényege, hogy a hét minden napján más és más élelmiszer legyen az étkezésünkben a meghatározó. S hogy jobb hangulatban teljen a színdiéta, környezetünkben is jelenítsük meg az adott színt. Tehát az abrosz, a szalvéta, a kiegészítők tükrözzék azt, aminek a jegyében épp táplálkozunk!
Hétfő - narancssárga
Reggeli: sovány tehéntúró mangódarabkákkal (konzerv vagy aszalt sárgabarackkal) vagy csemegekukoricával Ebéd: Füstölt pisztráng (vagy más tengeri hal) reszelt sárgarépával, valamint fokhagymával, sáfránnyal ízesített sovány krémtúróval vagy krémsajttal Vacsora: Sütőtökpüré, főtt tojás, félkemény sajt Desszert: kajszibarack
Kedd - piros
Reggeli: Egy szelet málnadzsemmel vékonyan megkent kenyér, néhány szem eper Ebéd: Főtt marhahús vörösbabbal és paradicsomsalátával Desszert: görögdinnye (vagy cseresznye befőtt) Vacsora: Piros húsú kaliforniai paprika párolva, vörös tonhal málnás tartármártással és cikóriasaláta Desszert: cseresznye vagy mélyhűtött meggy
Szerda - zöld
Reggeli: Natúr joghurt kividarabokkal Ebéd: Zöldfűszerekkel ízesített vegyes saláta spenótlevélből, avokadóból, uborkából, ananászból Desszert: Két gombóc pisztáciafagylalt Vacsora: Párolt brokkoli és zöldborsó, hozzá kis darab zsírszegény sajt Desszert: néhány szilva vagy alma
Csütörtök - sárga
Reggeli: banánkarikákkal gazdagított sárga- vagy őszibarackos gyümölcsjoghurt Ebéd: Currys csirke bébikukoricából készített, reszelt parmezánsajttal megszórt salátával Desszert: sárga alma vagy körte Vacsora: Párolt sáfrányos hal sárga húsú paprikával, endíviasalátával Desszert: ananász
Péntek - rózsaszín
Reggeli: Sovány joghurt friss vagy mirelit málnával, három darab diabetikus keksz Ebéd: Vöröslencse saláta vöröshagymával, két vékony szelet sonkával Desszert: mirelit málna vagy erdei gyümölcs Vacsora: krémjoghurt cékladarabokkal és párolt, apró rákokkal Desszert: hibiszkusz teában vagy málnás lében párolt körte
Szombat - fehér
Reggeli: Tejberizs kókuszreszelékkel és édesítőszerrel Ebéd: Tintahaldarabok párolt karfiollal, kecskesajttal Desszert: két gombóc vaníliafagylalt körtedarabokkal Vacsora: Friss, fehér spárga párolva, néhány szem dióval Desszert: egy pohár natúr joghurt vagy kefir
Vasárnap - lila
Reggeli: Natúr joghurttal készített, habosított csokoládékrém aszalt szilvából készült kompóttal Ebéd: Véres hurka párolt lila káposztával vagy káposztasalátával Desszert: friss füge (vagy aszalt szilva) Vacsora: Egy szelet párolt borjúhús sült padlizsánszeletekkel Desszert: szőlő
Az élelmiszerek színe és gyógyító hatása
Narancs - Általános kiegyensúlyozó hatásúak - Gazdagok vitaminokban - Rengeteg béta-karotint tartalmaznak, amely bőrszépítő csodaszernek számít - Ide sorolható ételek: narancs, répa, mangó, papaya, sárgabarack, tök, tojássárga, szezámmag, mandarin - Fűszerek: koriander, kurkuma, gyömbér, curry
Sárga - A gyomor, a lép működésére hatnak előnyösen, serkentik az emésztést, jó közérzetet biztosítanak - Luteinben gazdagok - Védik a szervezetet az UV sugaraktól - Ide sorolható ételek:citrom, banán, grapefruit, ananász, kukorica, napraforgóolaj, sárgadinnye, sárgaborsó, vaj - Fűszerek: sáfrány, kamilla, fahéj, kömény, ánizs
Piros - Serkentik a vérkeringést - Fenolsavat tartalmaznak, amely gátolja a bőr öregedését - Ide sorolható ételek:pirospaprika, rebarbara, cseresznye, paradicsom, görögdinnye, retek, málna, eper, piros ribizli, chili, marhahús - Fűszerek: piros bors, fűszerpaprika, cayenne-bors, vizitorma
Fehér - Jótékony hatással vannak a bélműködésre - Segítik az emésztést, felszívják a savakat - Ide sorolható ételek: fokhagyma, karfiol, gyökér, zeller, karalábé, pulykahús, csirkehús, tej, tejszín, tejföl, fehérbab, fehérretek Fűszerek: só, fokhagymapor, liszt, cukor
Zöld - Elősegítik a máj regenerálódását - Segítik a vesék működését, serkentik a bélműködést - Ide sorolható ételek: alma, saláta, spenót, uborka, sóska, zöldpaprika, cukkíni, olívaolaj, brokkoli, borsó, zöldbab, articsóka, szőlő - Fűszerek: petrezselyem, zellerlevél, borsmenta, oregánó, édeskömény
Kék és lila - Segítik a keringést és védenek a szívbetegségek ellen - Polifenolt tartalmaznak, ami jótékony hatással van az érrendszerre - Ide sorolható ételek: padlizsán, kékszőlő, lilakáposzta, szilva, lilahagyma, áfonya, bodza, fekete olíva - Fűszerek: boróka, kömény, levendula, macskagyökér
|